Menu

Uhrskov, Den Danske Forening og nynazismens fodlænke

Uhrskov, Den Danske Forening og nynazismens fodlænke

Polemikken i kølvandet på hærværk med JP-bloggeren Morten Uhrskov viser, hvor svært det yderste højre har ved at løbe fra nazismen

For en god uges tid siden blev der begået hærværk mod den meget nationalsindede Morten Uhrskov Jensens bopæl. Sten gennem bilruder, og ordet »Nazi« spraymalet sammen med et »A« i en cirkel. 

Blot halvanden time efter kunne Uhrskov bekendtgøre attentatet i sin blog Set fra Højre, der startede med sætningen:

For godt halvanden time siden blev mit hjem angrebet af venstreekstremister.

Tak skal du have. Det er stærke ord, selvom Uhrskov pligtskyldigt følger op med »Det går jeg i hvert fald ud fra, at de var«.

Tabloidpressen var straks klar med et interview i Debattør mistænker venstre-ekstreme for hærværk mod sit hjem. Fra en vred Joachim B. Olsen lød det straks at alle måtte tage afstand, og Politiken-debattør Rune Engelbreth Larsen havde også foragt til overs for sådan et afstumpet politisk angreb på Morten Uhrskov.

På P77s redaktion sad vi netop og pudsede en artikel af om Morten Uhrskov, der omkring to uger forinden havde været til sommerstævne i Den Danske Forening (DDF), hvor medlemmer af det nynazistiske Danskernes Parti også deltog. Artiklen fortæller, hvordan der ifølge kilder fra det yderste nationale højre eksisterer et samarbejde mellem DDF og partiet, der indbefatter økonomisk støtte til det ny parti som opstiller til det kommende kommunalvalg.

Læs også: JP-blogger i stævne med nynazister

Kunne der mon være en sammenhæng mellem Uhrskovs tale for nazisterne og hærværket mod hans hjem? Det spurgte vi om på hans blog, kun for at blive spærret med det samme. Det blev så P77-journalistens første og eneste møde med Uhrskovs blog, der er berygtet for at censurere forkerte synspunkter og debattører med en nidkærhed som er en sovjetstat værdig.

Men historien kunne ikke fortrænges, den var ude og ville ikke gå væk. Da BT følger op et par dage efter med et interview, skruer Uhrskov op for retorikken. Nu er det ligefrem en »lodret løgn« at der var nazister med, mener Uhrskov. Og som forklaring på hærværket peger Uhrskov med slet skjult reference til P77 på sin tale til sommerstævnet:

Jeg har skrevet mere end 470 indlæg de sidste år, så jeg begyndte selv at spekulere over: Hvorfor nu? For nylig holdt jeg et foredrag for Den danske forening, og jeg ved, at det blev udlagt som, at der også var nynazister til stede, fortæller Morten Uhrskov Jensen

Desværre for Uhrskov kunne P77s journalist Margrethe Rasmussen overfor BT henvise til, at vores artikel først blev udgivet efter, at Uhrskov så hurtigt havde offentliggjort attentatet i sin blog. Så Uhrskov må spekulere lidt længere over hvorfor, end blot til P77.

Det er i øvrigt en yndet årsagsforklaring på det yderste højre, at Margrethe Rasmussen (der tidligere har skrevet som SHansen og Margrethe Monika S. Hansen) står bag alskens fortrædeligheder. Så sent som den forgange uge skulle hun da også lige beskyldes for at opildne anti-fascister til at hetze Odd Fellow-palæet, indtil de ikke turde lægge hus til formanden for den islamfjendtlige engelske gruppe English Defence League (EDC), Tim Robinson.

En blog sætter Monika Rasmussen i forbindelse med en gruppe fra det yderste venstre.

Ja for det ikke skal være løgn er Margrethe Rasmussen ved flere lejligheder blevet udråbt til »Voldens Bagmand« og »Danmarks ondeste kvinde« af flere højreradikale grupper (hovedsagligt mænd), ligesom hun skulle have været ven eller kæreste med terroristen Anders Behring Breivik gennem flere år og derigennem opildnet ham til hans mord på 93 mennesker – som om det kunne fortrænge det ubehagelige faktum, at Brevik begik mordene i den nationalistiske ideologis navn som han deler med disse grupper.

Benægtelse og beskyldninger er i højsædet, når man af kærlighed til nationen bruger sproget som våben mod det frie ord.

Og Uhrskov benægtelse følges op straks efter BT-interviewet af Den Danske Forening, der rydder forsiden på deres website med overskriften »Eksempel på en Løgnehistorie« og karakteristik af journalisten som »Et tilsyneladende sindsforvirret kvindemenneske«.Ole HasselbalchOle Hasselbalch som formand for Den Danske Forening i 1990erne

Selve artiklen fra jurist og tidligere formand Ole Hasselbalch er dog usædvanligt vag og ukonkret ved ikke at tilbagevise noget konkret men blot oplyse om, at

...jeg efter første gennemlæsning ikke har fundet noget i nævnte artikel, der holder vand. Det er ikke til at vide, om jeg ville finde noget ved endnu en gennemlæsning

Lidt af en ikke-udtalelse fra en jurist, der ikke har tøvet med at gå rettens vej for Den Danske Forening ved mange tidligere lejligheder, når aviser har henvist til foreningen som racistisk og endda nazistisk.

Forsden på Den Danske Forenings website

Det ser ud til at være vigtigt for Den Danske Forening og Morten Uhrskov at benægte enhver forbindelse til nazister. Og der skal heller ikke være tvivl om, at nazisme ikke bare i befolkningen som helhed men også i nationalistiske kredse ikke er velset. Bloggeren Carl-Erik Zølck citerer i den forbindelse et indlæg i Den Danske Forenings facebook-forum for flg. afstandstagen til forbindelsen med Danskernes Parti:

Tak for nu! Det er jo rendyrkede nazister her! Jeg vil også have stoppet indvandring og specielt muslimers adgang til DK, men det skal fandme ikke foregå sammen med nazier eller folk som var nazier indtil for 1 måned siden...farveller....

På trods af den megen benægtelse står dog, at medlemmer fra Danskernes Parti deltog i det private og lukkede sommerstævne med Den Danske Forening. Og ikke nok med det, en taler på mødet ud over Uhrskov var Peter Neerup Buhl, der ikke alene er medlem af Danskernes Parti men også ansvarlig for partiets internetavis Nationaldemokraten.

Skulle nogle være i tvivl om hvor Danskernes Parti kommer fra, er det skabt af udbrydere fra DNSB, og Ekstrabladet har da også fået Pressenævnets medhold i, at partiet kan betegnes som »naziparti« og formanden Daniel Carlsen som »nazist«.

Daniel Carlsen redegør gerne helt åbent for partiets grundholdning, at man skal kunne påvise rene, danske gener for at leve i Danmark:

Et samfund bygger på dets etniske fundament, og vi er oven i købet et videnssamfund, som lever af at sælge viden. Derfor dur det ikke, at vi har indvandrere fra lav-IQ-lande rendende rundt.
Ekstrabladet.dk 29 Apr 2011

Danskernes Partiavis Nationaldemokraten rapporterer også selv fra stævnemødet og fortæller hvordan »Danskernes Parti og Nationaldemokraten blev fra flere sider fremhævet som nogle af de mest lovende tiltag i lang tid, mens der blev udtrykt en tilsvarende generel skuffelse over Dansk Folkepartis kurs«.

Et personsammenfald findes også i Lars Hartvig, nu Danskernes Parti, før medlem af Den Danske Forenings styrelse gennem en årrække. Hartvig er ikke mere fremmed overfor nazismen end at han rejste helt til Tyskland for at deltage i en march for Rudolph Hess i 2004.

Lars Hartvig, tidligere DDFs-ledelse og nu Danskernes Parti, på nazistmarch i 2004. Foto: Redox

En kilde med tæt tilknytning til DDF oplyser desuden, at Den Danske Forening har ydet penge til Danskernes Parti, hvilket skulle have fået flere til at melde sig ud af foreningen.

Ikke et eneste konkret udsagn har Den Danske Forening eller Morten Uhrskov fundet lejlighed til at dementere. De ser blot ikke noget ved første gennemlæsning, og udelukker ikke at de ville finde det ved at læse igen. Det ser ud til at være svært at løbe fra nazismen.

Vær med i debatten

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?