- Written by Kasper Hviid
Nutidens medie
Mainstream-medier er ikke særligt progressive. Det har vi vidst siden 1988. Det kan vi selvfølgelig erkendte endnu engang - men vi kan også vælge at indrette os efter denne erkendelse.
På modkraft.dk er kan man finde en artikel med titlen "Hvordan blev journalistik så ensrettet?" Teksten tager udgangspunkt Chomsky's Manufacturing Consent, og ser på hvordan bogens propagandamodel gør sig gældende i nutidens danske virkelighed. Artiklen glemmer dog at medregne et fænomen som ikke eksisterede da Manufacturing Consent blev skrevet i 1988: I nutidens virkelighed har vi internettet. Hvor 'udgivelse' førhen var direkte afhængigt af fysisk reproduktion, distribution og salg, er det i dag overhovedet ingen omkostninger ved informationsdeling. Artiklen selv er et eksempel på dette.
Artiklen er relevant og gennemresearchet - men den fylder 19 skærmlængder. Hvem gidder sidde og læse 19 skærmfulde statisk tekst på deres computer?
Strangers in Paradise
Det er ikke fordi folk ikke kan læse længere tekster - det udgives og sælges forsat bøger. Men som websurfere er vi vant til at zappe rundt, og det virker derfor ekstremt frustrerende at bruge flere minutter på den samme, statiske tekst. På internettet skimmer man tekst, man læser det ikke. Det er derfor http://cracked.com/ indsætter komplet ligegyldige stock-photos mellem hvert afsnit i deres artikler: De visuelle afbrydelser imiterer nettets fragmenterede flow og får den statiske tekst til at glide lettere ned.
Det er lidt ligesom med tegneserien Strangers in Paradise, som et tidspunkt midt i historien skifter til novelleform. Som læser er det utrolig hårdt pludselig at skulle kæmpe sig igennem ren tekst uden tegninger, når man de sidste 100 sider har været forvent med det langt mere letfordøjelige tegneseriemedie. Når man åbner en tegneserie - eller en webbrowser - forventer man noget lidt andet end de rå tekstmængder som tager for givet når man åbner en bog eller en avis.
En uafhængige journalist har skrevet "Hvordan blev journalistik så ensrettet?". Artiklen er i sig selv et eksempel på en type journalistik der bryder med den ensrettede journalistik den kritiserer - men da vi som websurfere har nultolerance over for det at "læse tekst", og da artiklen er "udgivet" på internettet, er læsning ikke praktisk muligt.
Da man i praksis ikke er i stand til for alvor at fordybe sig i online tekst, er progressiv journalistik forsat afhængig af fysisk distribution.
Udsagnet ovenfor var engang sandfærdigt, men er nu blevet overhalet af den teknologiske udvikling. Da jeg stødte på artiklen klikkede jeg blot på Pocket-ikonet hvormed den blev overført til min e-reader. Herefter kunne jeg læse den med akkurat samme komfort som havde det været en fysisk tryksværte-på-billigt-papir udgivelse.
Danmark er desværre et uland hvad dette angår. Da jeg engang gik ind i Fona for at se på deres udvalg af e-readere, var der to (2) at vælge imellem. Jeg bad ekspedienten om at tage en af dem frem, så jeg kunne se på den. Skærmen frøs med det samme. Ekspedienten mumlede at firmwaren vist heller ikke var blevet opdateret. Men de dersens ebogslæsere var vist heller ikke noget at komme efter, forklarede han. I stedet anbefalede han deres tablets, med farveskærm og man kan spille sjove spil - Var det ikke noget? I dag er Fona gået helt bort fra at sælge e-readere.
Moderne Teknik
For nylig hørte jeg en 80-årig britisk kvinde sige, at hun ikke forstod sig på moderne teknik - internettet og den slags. Sjovt nok bliver dette udsagn altid fremført med en hvis stolthed, nærmest som sådan et slags adelsmærke. Nogle dage senere så jeg den samme kvinde sidde og læse en eller anden bog - på hendes e-reader!
Se, dette er virkeligheden ude i den civiliserede verden: En kvinde på firs kan sagtens fremhæve sig selv som en af dem der ikke forstår al den nymodens teknik, samtidigt med at hun som noget selvfølgeligt læser romaner på sin e-reader. Det ville være smukt hvis den danske majoritetskultur var lige så meget fremme i skoene som den 80-årige britiske kvinde. Men dette er endnu et område hvor vi sjokker agterud.
Men hvis man gerne vil have et progressivt og moderne samfund, kan man starte med selv at gå foran med et godt eksempel. Der er intet der forhindrer en i at anskaffe sig en e-reader og selv sammensætte en nogenlunde progressiv nyhedsstrøm ud fra de mange kilder på internettet.
Personligt har jeg en bogmærke-folder med nogle hyppigt opdaterede sites:
http://cphpost.dk/
http://modkraft.dk/
http://www.arbejderen.dk/
http://www.theguardian.com/uk
http://www.truth-out.org/
http://globalresearch.ca/
http://socialistworker.org/
Når jeg vil have min daglige nyhedsstrøm, højreklikker jeg på min bogmærke-folder og vælger "open All in Tabs", hvormed hver af mine udvalgte kilder åbnes i et selvstændigt faneblad. Så skimmer jeg hvert site for links til artikler jeg vil læse - ser et link læsværdigt ud, højreklikker jeg og vælger "Save link to Pocket". Derpå forlader jeg min PC. Jeg tager min e-reader frem og læser dagens nyheder. Dette er i praksis ikke anderledes end ordinær avislæsning, hvor man også udvælger bestemte tekster man vil læse, og springer andet over.
Det er i hvert fald planen. Jeg må nok vedkende at jeg ikke selv er kommet så langt. Jeg har fået købt min e-reader (læs anmeldelse her) og jeg har lært at bruge den. Men selv om jeg er fuldbefaren angående at fordøje public domain litteratur og piratkopierede knaldromaner, er det at sammensætte mit eget nyhedsflow er en vane jeg endnu ikke har fået implementeret. En ting der afskrækker mig fra at holde mig orienteret er, at jeg er ved at få spat af artikler om alverdens dårligdomme og elendighed. Jeg har efterhånden fattet budskabet. Det ville være rart hvis man kunne læse nogle artikler der pegede fremad mod nogle progressive alternativer.